A társaságról

A hagyomány nemzeti kincsünk és megőrzése felelősségünk.

 

 

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága 2005. április 08-án alakult, azzal a szándékkal, hogy Balatonfüred város reformkori hagyományait felélessze, ápolja és továbbörökítse. Az elmúlt években kezdődött meg településünk reformkori városrészének felújítása, melynek szellemisége, történelme, az épületek varázsa (Jókai-villa, Dőry-villa, Blaha-villa) és múltja, mintegy vonzotta az ötletet, hogy „élet” költözzön a régi falak közé. Mi más képviselhetné e történelmi hagyományokkal rendelkező városrészt méltóbban, mint az, hogy lelkes lakói élettel töltik meg és felidézik a régi szép időket. A Társaság reformkort idéző polgári ruhaviselete megjelenésében és stílusában szorosan illeszkedik e városrész hangulatához.

A reformkori múlt kutatása a viselettörténet mellett kiterjed többek között az akkori kultúrára, a borászatra és gasztronómiára, illetve az oktatásra is. Ezeknek az ismeretanyagoknak továbbadása egyik fő feladata Társaságunknak. Tagjaink valamint a fiatalokat összefogó Magonc csoport a kicsiknek és a középiskolásoknak tartott rendhagyó történelmi órák, a felnőtteknek szóló szőlészeti és borászati szakmai bemutatók keretében láttatják és adják át a múlt hangulatát, ahol a korhű megjelenés elengedhetetlen része a bemutató oktatásnak A „Palotás” tánccsoport számos rendezvény keretében mutatta be ezt a nemesi táncot.

 

A reformkori hagyományokat őrzők valamennyi városi rendezvény alkalmával korhű ruhát öltenek, s a reformkort idéző megújult falak közzé a reformkori élet hangulatát hozzák. A város jó hírét és történelmi szellemiségét országszerte és határainkon túl is elvittük bemutatkozásaink által.

Az utazó városunkba érve azonnal megérzi a múlt, és jelen harmonikus ötvözetét. A Balatonnak olyan hangulata van, ami másutt nincs. A víz selymessége, a vitorlások és a hajók látványa…

Célunk, hogy az idelátogató külföldi és hazai vendégek számára még vonzóbbá, csalogatóbbá tudjuk tenni városunkat azzal, hogy korhű ruhákban jelenünk meg városi és egyéb rendezvényeken, melyek Balatonfüred régi fényét segítik visszahozni, és az embereket visszarepíteni egy nosztalgikus, szép korszakba, ahonnét a Tagore sétány vén fái is üzennek, s amely kor dicsőségét hirdetik az ódon falak.

 

 

így emlékezik meg Balatonfüredről Pap Gábor arácsi református lelkész is 1861-ben:

„Légy üdvözölve szép magyar hazánk tündérvidéke: bájoló Füred!”

 tarsasagrol_02_kicsi

Saját kezdeményezésünkből nőtt egyik legjelentősebb rendezvénnyé a május végén megrendezésre kerülő Korok Fesztiválja, valamint az évről-évre több látogatót vonzó a Betlehem állítás.

A kezdeményezés, a régi kor megidézése egyre több helyi lakost ragad magával, s évről évre nő a társaság taglétszáma.