Vetzl Mihály, az ácsmesterség őrzője

Vetzl Mihály tagtársunk, akit csak Misinek, Misi bácsinak hívunk, évtizedek óta gyűjti saját szakmájának, az ácsmesterségnek és a nagyon közeli rokonságot mutató asztalos szakmának eszközeit.
Idén árilisban lehetősége lett a szívéhez oly közeli álló eszközök bemutatására a nagyközönségnek. Több, mint ötszáz szerszám, munkadarab és dokumentum tárta látogatók elé az ácsok, asztalosok, építészek munkáját a balatonfüredi református gyülekezeti házban nyílt kiállításon, amely 2012. április 13-27. között volt látható.

 A kiállított anyagot családi körből az építészek eszközeivel is kibővítették. Több szakkönyv és kapcsolódó dokumentum is felkerült a falakra, köztük Vetzl Mihány 1958. április 11-én kelt ács-állványozó szakmunkás-bizonyítványa, huszonnyolc évvel későbbi kisipari mesterlevele és édesapjának 1928-as, Zircen szerzett kőműves segédlevele.

A szerszámokból nyílt kiállításon többek között régi kalapácsok, fűrészek, gyaluk voltak láthatók. A mestertől megtudtuk azt is, hogy a legtartósabb fa a tölgy, bár sokan a fenyőből készült asztalosmunkákhoz ragaszkodnak.

Szerszámai talán segítenek abban, hogy a fiatalok is jobban megismerjék a múltat, ezeket az emberekhez közel álló szakmákat.
A Füred TV kiállításról készült filmet IDE kattintva nézhetik meg.