Tevékenységeink

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága azzal a szándékkal alakult, hogy Balatonfüred város reformkori hagyományait felélessze, ápolja és továbbörökítse.

A reformkori múlt kutatása a viselettörténet mellett kiterjed többek között az akkori kultúrára, a borászatra és gasztronómiára, illetve az oktatásra is. Ezeknek az ismeretanyagoknak továbbadása egyik fő feladata Társaságunknak.
Tagjaink valamint a fiatalokat összefogó Ifjonc csoport magyar reformkor idejéből megjelenített jelenetek, a felnőtteknek szóló szőlészeti és borászati szakmai előadások keretében láttatják és adják át a múlt hangulatát, ahol a korhű megjelenés elengedhetetlen része a bemutató oktatásnak .
A „Palotás” tánccsoport számos rendezvény keretében mutatta be ezt a nemesi táncot.
Zenés reformkori viselettörténeti bemutatóval idézzük fel a dicső kor polgári, kisnemesi, báli ruhaviseleteit és illemtanát.

 

KORHŰ RUHÁBAN VONULÁS, CSOPORTKÍSÉRET, HÁTTÉRKÉP, DÍSZFAL
Társaságunk számos rendezvényen biztosított csoportkíséretet (pl. Anna-bál, Balatonfüred; Endrődi-Jókai Bableves Muri, Alsóörs; 1848-49-es szabadságharc megemlékezés, Balatonfüred; A Boldog Békeidők Hévíze, stb.)
Korhű ruhában vonultunk fel (pl. Kaisernacht, Opatija; Romantikus Reformkor, Balatonfüred, stb.)
Minden évben díszfalat állunk a balatonfüredi Anna-bálra bevonuló bálozóknak.

 

 A Boldog Békeidők Hévíze, Hévíz

Kaisernacht, Opatija

186. Anna-bál, Balatonfüred

 

PALOTÁS TÁNC

Társaságunk igény szerint 6-10 párral vállal fellépést városi rendezvényeken, családi összejöveteleken, szakmai találkozókon.

A tánc bevonulással és levonulással együtt 6 perc.

 

 

REFORMKORI ZENÉS VISELETTÖRTÉNETI BEMUTATÓ

Viselettörténeti bemutatónk során bemutatjuk a magyar reformkor ruhaviseletét a polgári öltözéken keresztül a kisnemesi, a báli ruhákon és a gyászviseleten át.
A bemutatón a korhű ruhákat igénynek megfelelően 4 – 7 pár mutatja be, amelyekről szakhű leírást adunk érdekes történetekkel, viselettörténeti anekdottákkal kiegészítve, reformkori zenei aláfestéssel.
A bemutató igénytől függően 15-40 perc.

 

polgári viselet

kisnemesi viselet

                          báli viselet

gyászviselet

 

SZŐLÉSZETI- BORÁSZATI ELŐADÁS
Az előadást levéltári anyagok alapján állítottuk össze, amely a reformkori szőlőfeldolgozást mutatja be az akkori nyelvezetet használva, érdekes történetekkel fűvszerezve.
Időtartam: 10-25 perc.

 

 

ESKÜVŐI MEGJELENÉS

Esküvőkön impozáns háttérképet ad reformkori ruhákba öltözött hölgyek és urak sorfala.
A lakodalom nyitótáncaként a palotást táncoljuk.