Jókai Mór

(Komárom, 1825. febr. 18. – Bp., 1904. máj. 5.)

A legnagyobb magyar elbeszélő. Az 1841-1842. tanévet a pápai ref. főiskolában végezte, ahol barátságot kötött Petőfi Sándorral. Tevékenyen részt vett a Képzőtársulat életében.
1857 nyarán az Anna-bál utáni időkben járt először a Balatonnál. Füreden szállt meg, majd Tihanyban és a harmadik napon Keszthelyre kirándult a Kisfaludy gőzössel. Kocsin tért vissza Balatonfüredre, bejárta és lerajzolta a Balaton-felvidéki várromokat, Sümegen felkereste Kisfaludy Sándor sírját.
A veszprémi úttal záruló néhány napos kirándulást szinte évente ismétlődő füredi nyaralások követték. Jókainé sógora, Huray István fürdőorvos biztatására 1867-ben villatelket vásároltak a János-dombon, a Kerek-templom szomszédságában. Itt építtették fel kedvenc nyaralójukat, amelyet 1870-ben vettek birtokukba.
1870-től mintegy húsz éven át ide költözött le családjával a nyári hónapokra. Jókai idejének nagy részét Füreden is munkával töltötte. A Balaton-parti “Senki szigetén” írta kiemelkedő műveit. Az arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej című regényeit, valamint elbeszéléseket, regéket és fürdői témájú cikkeket a fővárosi lapok számára. Füredi alkotói korszakát “költészete arany kora”-ként is nevezik.
1882-ben a Nemzet c. lapban Balatonfüred és a Balaton jövője címmel ismertette a Balaton Egylet alakulását, működési tervét. Utolsó balatoni témájú munkája az 1891-ben megjelent Rémhalász c. regéje. Ekkor már két esztendeje eladta a fürdőváros központjában álló villát ( 8230 Balatonfüred, Honvéd u. 1.), amely 1954 óta Jókai Emlékmúzeum. A látogatók az enteriőrök révén felidézhetik azt a tárgyi és szellemi miliőt, amelyben Jókai és családja élt Füreden és fogadta vendégeit.
A villa “szentélyében”, a dolgozószobában láthatók azok a tárgyak, amelyek Jókai kedvteléseiről tanúskodnak: a nevezetes távcső, botgyűjteményének jeles darabjai, különféle ásványok és csigák híres kollekciójából. Felesége, Laborfalvy Róza színésznő múltját idézik színpadi kellékei és egyéb relikviái. A villában nyaraló családtagokra – köztük Jókai Rózára, a későbbi Feszty Árpádnéra – festmények, fotók, és más dokumentumok utalnak.