Szakmai beszámoló

VI. Korok Fesztiválja

 

Szakmai beszámoló (kivonat)

 

 

A Korok Fesztiválja immár hatodik alkalommal került megrendezésre Balatonfüreden a Reformkori Hagyományőrzők Közhasznú Társaság szervezésében. A Társaság 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy megőrizze, bemutassa és tovább örökítse Balatonfüred reformkori életét, viseletét, kultúráját. Ennek egyik fő eszköze a Korok Fesztiváljának megrendezése, amely a reformkor mellett bemutatja a magyarság fő történelmi korszakait a ruhaviselet, a zene, a tánc, az irodalom és egyéb művészeti ágakon keresztül.

 

 

  1. I.                   VI. Korok Fesztiváljának megvalósulási körülményei

 

1.1.   Korok Fesztiválja időpontja

 

Balatonfüred kulturális élete nagyon gazdag, egy évben több száz program, rendezvény kerül megrendezésre. A város helyi lakossága és az ide érkező vendégek jól ismerik a már évek óta megrendezett műsorokat és rendszerint ennek megfelelően tervezik utazásaikat, szabadságaikat.

A Korok Fesztiválját több év óta Pünkösd hétvégéjén rendezzük meg, így ennek hagyományaival idén sem szerettünk volna szakítani. Idén 2014. június 7-8-9-én került megrendezésre a VI. Korok Fesztiválja. Ez az időpont – sajnos – még előszezonnak számít a Balaton-parton, így a rendezvényre építve nagyobb vendégforgalmat tudtak generálni a szálláshelyek és az éttermek.

Az idei évben Pünkösdkor került megrendezésre Alsóörsön a Harley Davidson Fesztivál is. A két nagyszabású Fesztivál nem gyengítette, hanem inkább erősítette egymást, mivel a Harley Davidson Fesztivál elsősorban késő este nyújtott érdeklődésre számot tartó programokat, így annak közönsége részt vett a Korok Fesztiválja napközbeni programjain. A szervezők az esetleges program átfedéseket előzetes egyeztetésekkel kerülték el.

 

1.2.  Korok Fesztiválja helyszínei

 

A Korok Fesztiválja Balatonfüred reformkori városrészében (Kisfaludy színpad, Vaszary Villa) került megrendezésre. Az teljesen felújított, ódon hangulatú utcák és házak méltó helyszínt biztosítottak rendezvényünknek.

Itt csoportosulnak Balatonfüred fő turisztikai látnivalói (Vaszary Villa, Jókai Mór Emlékház, Városi Múzeum, hajóállomás), a nagyobb turisztikai szálláshelyei (Hotel Anna Grand, Hotel Astoria, Hotel Silver Resort) és vendéglátóegységei (Vitorlás Étterem, Balaton Étterem, Blaha Étterem), a reformkori városrészben több nyilvános illemhely is található, így a Fesztiválra érkező vendégek teljes kényelemben és kiszolgálásban élvezhették a rendezvényt.

 

 

 

1.3.  Időjárás

 

Pünkösd hétvégéjén gyönyörű nyári időjárás volt. Ez hozzájárult, hogy a tervezettnél is több vendég vegyen részt rendezvényünkön, hiszen a magyar családok egyik jellemzője, hogy csak szép időben indulnak el kirándulni, nyaralni.

A Korok Fesztiválja programjainak időpontjait – bízva a jó időben -, úgy terveztük, hogy a nyári melegben strandolhassanak, hűsselhessenek a látogatók és csak délután kezdődtek és estig tartottak a programok.

 

1.4.  Pénzügyi háttér

 

Az idei Korok Fesztiváljára nagyszabású programmal készültünk, azonban a Nemzeti Kulturális Alaptól 2.000.000 Ft-ot kaptunk, amely jóval szerényebb programszervezésre adott lehetőséget. Előzetes programtervünk átdolgozásakor törekedtünk arra, hogy megmaradjanak a változatos, egyes korszakokat és művészeti ágakat bemutató programok.

 

 

 

  1. II.               Korok Fesztiválja részletes programja és annak eredményessége, szakmai hatása

 

A VI. Korok Fesztiválja az előző évekhez hasonlóan idén is egy kosztümös felvonulással vette kezdetét. Pünkösd szombatján, 2014. június 7-én délelőtt több, mint 300, korhű beöltözött személy gyülekezett a Fehér Templom előtt és zenei kíséret közepett vonult le a Reformkori városrész szívébe, a Kisfaludy színpadhoz.

A felvonulást „Honfoglalástól a reformkorig” címmel illettük, hiszen az alábbi 21 csoport fogadta el meghívásunkat és mutatta be az általa képviselt korszakot.

–          Aranykard Sárkányos Lovagok

–          Barokk Hangulat Egyesület

–          Brezza – d’ barocc

–          Bulcsú Vezér Hagyományőrző Egyesület

–          Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Társaság

–          Debreceni Arany-Keresztes Lovagok

–          Fehérvári Hagyományőrzők Íjász Egyesülete

–          Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium

–          Holló Zenekar

–          I. András Király Lovagrend

–          Korona Hungarica

–          Magyar Hagyományőrzők

–          Magyar Királyi Kardforgatók Rendje

–          Mátyás Király Középkori Vívóiskola

–          Onugur Hagyományőrző Egyesület

–          Reformkori Hagyományőrzők Társasága

–          Regélő Fehértáltosok

–          Gladius Római Légió

–          Savaria Légió

–          Vörös Oroszlán Lovagrend

–          Bandiera Zászlóforgatók

A jó hangulatról a Balatonfüredi Fúvós Együttes gondoskodott, aki felvezette a hosszú mentet. A látványosságot fokozta, hogy a Polgármesteri Hivatal és a reformkori városrészben a kerek templom előtt minden csoport bemutatkozott egy rövid, látványos műsorral. A legnagyobb sikert a zászlódobálók aratták. A felvonulást a közel két kilométeres útvonal mellett több ezer ember nézte végig, illetve kísérte, akik tapssal és integetéssel fogadták a vonulókat.

 

A vonulás után, a Kisfaludy színpadon került sor a hivatalos megnyitóra és a köszöntőre. Dr. Bóka István, Balatonfüred Város polgármestere, Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő úr és Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő úr, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket.

 

A szombat délutáni kulturális műsorok, amelyek az előre remélt – és bekövetkezett – meleg miatt 16:00 órakor kezdődtek 20:00 óráig tartottak és sok vendéget vonzottak oda. Az egyes produkciók különböző korokat idéztek meg, mint Brezza-d’barocc együttes barokk éneke, vagy a zászlóforgatók, vagy akár a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat. Kimondottan nagy sikert aratott és különleges látványosságot nyújtott a Gladius Egyesület római áldozati bemutatója. A szombat délutáni műsort összesen kb. ezerötszáz ember nézte meg.

 

Vasárnap, június 8-án délelőtt és délután is kulturális programokat szerveztünk a látogatóknak. Ebben a válogatásban már törekedtünk arra, hogy a korszakok kultúrája (római kor – Gladius Egyesület, reformkor – Reformkori Hagyományőrzők Társasága) mellett az egyes, népek kultúrája (Ethnokor Zenekar – Szerbia) is megjelenjen, illetve a gyereknek is nyújtsunk szórakoztató programot (Holló Zenekar, Bábakalács Bábszínház).

 

 

A vasárnapi nap koronája a Vaszary Villa kertjében, csodálatos és méltó helyen megrendezésre került reformkori divatbemutató volt, amelyet Hampel Katalin szervezett. A divatbemutató a ’Reformkor viselete akkor és ma” címet kapta, hiszen Hampel Katalin reformkori díszítéssel ellátott, mai divatnak megfelelő ruhái mellett bemutatásra kerültek a Reformkori Hagyományőrzők Társasága korhűen elkészített ruhái is. A szép ruhákat Sasvári Sándor színész előadása tette még szórakoztatóbbá. Hampel Katalin és Sasvári Sándor nevéhez illően nagyon nagyszámú közönség jött össze.

 

 

 

Pünkösd hétfőn, június 9-én, délelőtt is és délután is kulturális programokkal szórakoztattuk a vendégeket a Kisfaludy színpadon. Ezen a napon is nagyon hangsúlyt kaptak más népek kultúrájának bemutatása, amelyben segítségünkre volt Joós Tamás elénekelt történelme, valamint a veszprémi Petőfi Színház két színésze, Terescsik Eszter és Szűcs László. Kovács Norbert, alias Cimbi, akinek a neve fogalom a néptáncművészetben, szintén több nép táncát mutatta be a színpadon hatalmas taps mellett. Természetesen a gyerekelőadások sem maradhattak el, amiről Búzás Csaba énekmondó és egy Mátyás királyról szóló interaktív bábelőadás gondoskodott.

 

Vasárnap és hétfőn a Fesztivál kísérő programjaként egész napos játékokat, ügyességi feladatokat szerveztünk a gyerekeknek a Tagore sétányon. Itt több korcsoport is megtalálhatta kedvenc játékát, időtöltését, az egészen kicsiktől, a gyermeklelkű felnőttekig. A Csodatár Játékok között olyan különleges, ma már alig ismert játékokat próbálhattak kis a gyerekek, mint a karika dobáló (ügyességi játék), a vándorló lovagok, a pénzkereső (Lajos dénárok a kincses ládában), almás játék (klasszikus szoliter játék), kötélhúzás (török turbánosok, magyar vitézek), kugli játék (törökök), malomkő hordozás, stb. A játékokat pedagógusok és animátorok segítették.

 

Szintén különleges szint hozott a gyerekek körében a Vaszary Villában szervezett Alkotó műhely, amely keretében a lányok abroncsos szoknyát, a fiúk a reformkor egyik találmányának, a telefonnak egy játékos formáját készíthették el.

 

A három napos fesztivált végigkísérte a vásári forgatag hangulata, amelyet a válogatott, kizárólag minőséget kínáló vásározók teremtettek. A nagyszámú és lelkes vendégsereg lemérhető a vásározók elégedettségéből és pozitív visszajelzéséből is.

 

A Fesztivál minden programja díjmentes volt, szabadtéren került megrendezésre, így pontos számadatok és vendégadatok nem állnak rendelkezésünkre, de becsléseink szerint egy-egy napon összesen legalább ötezer ember vett részt rendezvényünkön, összességében a látogatók száma meghaladta a tizenötezer főt. Ebben az időszakban teltházzal mentek Balatonfüred szálláshelyei és megteltek a környék vendéglátóegységei is. Balatonfüred Várostól köszönő és elismerő levelet kaptunk a rendezvényt követően.

 

Ha ma valaki azt mondja hagyományőrzés, legtöbben a néptáncra, a népi mesterségekre, nagyanyáink és dédanyáink életére és kultúrájára gondolunk, holott szerintünk sokkal távolabbi időre kellene gondolnunk és kitekintenünk. Legfőbb célunk a Korok Fesztiválja szervezésével, hogy az emberekhez közelebb vigyük múltunkat, kultúránkat. Felhívjuk figyelmüket azokra, már csak a történelem tankönyv száraz anyagaiból ismert korszakokra, amelyek a maguk idejében dicsőek voltak és hatásaik még ma is érezhetők, mint pl. a reneszánsz, vagy a reformkor.

 

 

Ha vizsgáljuk a Korok Fesztiváljának szakmai hatását, akkor mi a Fesztivál üzenetének – ma emészthető formában előadva – az emberek tudatába való eljutását vizsgáljuk. A rendezvény sokszínű és mai kor elvárásainak megfelelő, de mégis a kultúra értékeit megőrző programok számának és minőségének, valamint azt megnéző közönség száma és lelkesedése alapján úgy gondoljuk, kiemelkedő szakmai hatást értünk el.

 

 

  1. III.            Korok Fesztiválja technikai adatai

 

Az alábbiakban foglaljuk össze a VI. Korok Fesztiválja rendezvény főbb technikai adatait:

–          Megvalósulás helyszínei:

–          Balatonfüred, Tagore sétány

–          Balatonfüred, Kisfaludy színpad (Kisfaludy utca)

–          Balatonfüred, Vaszary Villa (Honvéd u.)

–          Balatonfüred főútvonal a felvonulás alkalmával (Kossuth utca, Szent István tér, Ady Endre utca, Jókai utca, Blaha Lujza utca, Gyógy tér, Kisfaludy utca)

–          Megvalósulás időpontja: 2014. június 7-8-9.

–          Látogatók száma: összesen 15-17.000 fő (becsült adat)

–          Közreműködők száma:

–          21 felvonuló hagyományőrző csoport, összesen 312 fő,

–          összesen 17 program, műsor a három nap alatt a Kisfaludy színpadon,

–          a fellépők száma összesen meghaladta a 100 főt,

–          összesen 17 játék lehetőség a gyerekeknek a vasárnapi és a hétfői kísérő programok alatt.

 

 

  1. IV.             VI. Korok Fesztiváljával kapcsolatos dokumentumok

 

4.1.  Megvalósult rendezvény részletes programja

 

Június 7. szombat

 

11:00   „Honfoglalástól a Reformkorig” hagyományőrző csoportok felvonulása a Fehér templomtól a Kisfaludy színpadig

–         Aranykard Sárkányos Lovagok

–         Barokk Hangulat Egyesület

–         Brezza – d’ barocc

–         Bulcsú Vezér Hagyományőrző Egyesület

–         Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Társaság

–         Debreceni Arany-Keresztes Lovagok

–         Fehérvári Hagyományőrzők Íjász Egyesülete

–         Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium

–         Holló Zenekar

–         I. András Király Lovagrend

–         Korona Hungarica

–         Magyar Hagyományőrzők

–         Magyar Királyi Kardforgatók Rendje

–         Mátyás Király Középkori Vívóiskola

–         Onugur Hagyományőrző Egyesület

–         Reformkori Hagyományőrzők Társasága

–         Regélő Fehértáltosok

–         Gladius Római Légió

–         Savaria Légió

–         Zászlóforgatók

–         Vörös Oroszlán Lovagrend

 

12:30               Köszöntő a Kisfaludy színpadon

 

16:00-20:15    Az egyes korokat megidéző kulturális programok a Kisfaludy színpadon

–         16:00   Brezza-d’barocc – barokk ének

–         17:00   Zászlóforgatók

–         17:20   Holló Zenekar

–         18:20   Gladius Egyesület – Római áldozati bemutató

–         18:40   Regélő Fehér Táltos Dobcsapat

–         19:00   Török időket idéző táncbemutató

 

Június 8. vasárnap

 

10:30               Holló Zenekar előadása a Kisfaludy színpadon

11:00               Gladius Egyesület – Római áldozati bemutató a Kisfaludy színpadon

12:00               „Reformkor viselete akkor és ma” – Hampel Katalin divatbemutatója

Díszvendég: Sasvári Sándor színművész

Helyszín: Vaszary Villa kertje

 

17:00-21:00 Kulturális műsorok a Kisfaludy színpadon

–                     17:00   Balatonfüred Néptánc Együttes – előadás

–                     18:00   Offerusz a nagyerejű – Bábakalács Bábszínház előadásában

–                     19:00  Reformkori viselettörténeti bemutató

–                     20:00   Régi népek zenéje az ETHNOKOR Zenekar  előadásában

 

Kísérő programok

10:00-13:00    Vaszary Alkotóműhely foglalkozás – Csipkézd újra

A lányok abroncsos szoknyát, a fiúk a reformkor egyik találmányának, a telefonnak egy játékos formáját készíthetik el.

Helyszín: Vaszary Villa kertje

A kiállítás ára a foglalkozást tartalmazza

12:00-20:00    „A csoda itt lakik közöttünk” – Csodatár Játékok

Helyszín: Tagore sétány

”Korok és királyok„ – Kalandjáték  a történelemben

–                    óriás várépítő

–                    karika dobáló (ügyességi játék)

–                    vándorló lovagok

–                    pénzkereső (Lajos dénárok a kincses ládában)

–                    bábuöltöztető (lovag és úrhölgy)

–                    almás játék (klasszikus szoliter játék)

–                    kötélhúzás (török turbánosok, magyar vitézek)

–                    kugli játék (törökök)

–                    tekerős játék (vadkacsák és hattyúk)

–                    vadászjáték (íjas játék)

–                    malomkő hordozás

–                    hordó lovagok

–                    óriás király kirakók (Szent István, Mátyás király, Beatrix….)

–                    balatoni várak – különbségkeresők

–                    történelmi totók

–                    Tipegők sétánya- játékok kisgyerekeknek

 

 

Június 9. hétfő

 

11:00   Itt a király, hol a király – Interaktív bábelőadás Mátyás királyról szóló mesékből

12:00   Ezeréves rege –  Búzás Csaba  énekmondó műsora

16:00   Éneklő történelem Joós Tamás előadásában

17:00   Balatonfüredi balett bemutató

17:20   Székely népmesék és népi játékok Terescsik Eszter és Szűcs László előadásában

18:20   Veszprém-Bakony Táncegyüttes műsora

 

Kísérő programok

10:00-13:00    Vaszary Alkotóműhely foglalkozás – Csipkézd újra

A lányok abroncsos szoknyát, a fiúk a reformkor egyik találmányának, a telefonnak egy játékos formáját készíthetik el.

Helyszín: Vaszary Villa kertje

A kiállítás ára a foglalkozást tartalmazza

12:00-20:00 „A csoda itt lakik közöttünk” – Csodatár Játékok

Helyszín: Tagore sétány

– ”Korok és királyok„ – Kalandjáték  a történelemben

–                    óriás várépítő

–                    karika dobáló (ügyességi játék)

–                    vándorló lovagok

–                    pénzkereső (Lajos dénárok a kincses ládában)

–                    bábuöltöztető (lovag és úrhölgy)

–                    almás játék (klasszikus szoliter játék)

–                    kötélhúzás (török turbánosok, magyar vitézek)

–                    kugli játék (törökök)

–                    tekerős játék (vadkacsák és hattyúk)

–                    vadászjáték (íjas játék)

–                    malomkő hordozás

–                    hordó lovagok

–                    óriás király kirakók (Szent István, Mátyás király, Beatrix….)

–                    balatoni várak – különbségkeresők

–                    történelmi totók

–                    Tipegők sétánya- játékok kisgyerekeknek

 

Állandó programok

Kirakodó vásár

Helyszín: Tagore sétány

 

 

 

4.2.VI. Korok Fesztiválja szórólap

 

A VI. Korok Fesztiváljára összesen 3.000 példány A/5 méretű 4 oldalas szórólapot készítettünk, amelynek végleges kreatívját alábbiakban csatoltuk. A szórólapokat a Balatonfüredi Tourinform Iroda és a FüredKult Kft. segítségével terjesztettük Balatonfüreden, a környező településeken, valamint a nagyobb városok Tourinform irodáiban.

 

 

 

4.3. VI. Korok Fesztiválja plakát

 

A VI. Korok Fesztiváljára összesen 100 db B/2 (50×70 cm) plakátot készítettünk, amelynek kreatívját az alábbiakban csatoltuk. A plakátok Balatonfüred és a környező települések frekventált helyein kerültek kihelyezésre a FüredKult Kft. segítségével.

 

 

 

4.4. VI. Korok Fesztiválja sajtóvisszhangja

 

Veszprémi Napló

2014. június 10.

 

Veol.hu

2014. június 7.

http://veol.hu/balatonfured/latvanyos-felvonulas-balatonfureden-1626828

2014. június 9.

http://www.holmagazin.hu/cikk/2014-majus—junius-a-del-dunantulon

 

Balatonfüredi Napló

XIV. évfolyam 5. szám – 2014. május

 

 

Füred TV

2014. június 2. – A hétvégén Korok Fesztiválja

http://www.furedtv.hu/?p=videok&anyagid=3588

2014. június 7. – VI. Korok Fesztiválja a hagyományápolás jegyében

http://www.furedtv.hu/?p=videok&anyagid=3595

 

Internetes megjelenések

 

Magyar Turizmus Zrt.

http://neta.itthon.hu/korok-fesztivalja?HIGH=&folderID=1623

 

Programturizmus

http://www.programturizmus.hu/tdestination-korok-fesztival-balatonfured.html

http://www.hungaryprogramtourism.com/tdestination-korok-fesztival-balatonfured.html

 

Fesztivál Portál

http://www.fesztivalportal.hu/hagyomanyorzo-fesztival/korok-fesztivalja

 

Utazz Itthon.hu

http://www.utazzitthon.hu/korok-fesztivalja-2014-balatonfured-19024.html

 

Fesztivál Kalauz

http://www.fesztivalkalauz.hu/index.php?option=naptar&task=details&faz=22212

 

Balatonfüred Város honlapja

http://www.balatonfured.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=2504:id%C3%A9n-is-korok-fesztiv%C3%A1lja&Itemid=1

 

 

 

Veszprém megye honlapja

http://www.vpmegye.hu/letoltesek/turisztika/programok/rendezveny2014.pdf

 

Balatontourist Kft.

http://balatontourist.hu/btprogram/korok_fesztivalja__balatonfured?WG_LANG=hu

 

Kósa Reneszánsz Kerámia Stúdió

http://www.kosareneszansz.hu/vasarok-kiallitasok/vi-korok-fesztivalja/26350/

 

Nekem a Balaton a Riviéra

http://balaton.vehir.hu/balatonfured/2014-06-07/balatonfured_korok_fesztivalja_.html

 

Az én Világom – blogspot

http://batarzsoltbotond-azenvilagom.blogspot.hu/2014/05/korok-fesztivalja-balatonfureden.html

 

PrimeSpa

http://www.primespa.hu/programok-latnivalok/programok-2014—balatonfured-es-kornyeke

 

We Love Balaton

http://welovebalaton.hu/programok/korok.fesztivalja

Balaton Tipp.hu

http://www.primespa.hu/programok-latnivalok/programok-2014—balatonfured-es-kornyeke

 

FüredKult

http://www.vaszaryvilla.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=201

 

Hol Magazin

http://www.holmagazin.hu/cikk/2014-majus—junius-a-del-dunantulon

 

Olivia Natural

http://www.olivianatural.hu/index.php?route=module/calendar

 

Vörös Oroszlán Lovagrend

http://leorubidus.com/index.php/programjaink

 

 

 

Balatonfüred, 2014. augusztus 5.

 

 

Schindele Györgyné

elnök